Overeenkomsten en verschillen tussen manuele methodes

Hoewel in onze blog verschillende methodes worden belicht blijkt er vaak onduidelijkheid te blijven over overeenkomsten en verschillen. Ook is er natuurlijk de vraag welke methode of behandelaar het meest optimaal is voor de beoordeling en behandeling van klachten. Internet is een grote bron van informatie, maar zo goed als zonder uitzondering is het gemanipuleerde informatie door de informatieverstrekker zelf. In diens voordeel uiteraard.

Oefeningen

Hier zult u niet een lijst van oefeningen vinden. Of beschrijvingen van de uitvoering en wanneer en hoe toe te passen. Als u dàt wilt dan kunt u beter een zoekmachine raadplegen. Daar vind u een enorme en onoverzichtelijke hoeveelheid oefeningen waarbij de deskundigen elkaar aftroeven. In dit artikel gaan we het hebben over: verschillende soorten oefeningen, waarvoor in te zetten, de voor- en nadelen en wat is bekend over de effectiviteit.

Manuele geneeskunde en de manueel arts

Manuele geneeskunde is van oorsprong gericht op onderzoek en behandeling van gewrichten. En met name waar het gaat om het zoeken naar de optimale beweging. De wortels liggen in de osteopathie en chiropractie waarvan de ontwikkeling eind 18e eeuw in Amerika startte. In Europa kwam de ontwikkeling pas op gang na WO II toen osteopathen en chiropractoren zich hier vestigden in het kielzog van het Amerikaanse leger. De technieken werden door artsen opgepakt en veranderd op kritieke punten. Wat ook veranderde was de open blik naar andere methodes en het opnemen (van delen) daarvan in de manuele geneeskunde bij voldoende onderbouwing. 

Houdingstherapie

De houding en de manier waarop de houding wordt opgebouwd staat aan de basis van veel klachten van het houding- en bewegingsapparaat zoals rugpijn, nekpijn, maar ook schouderklachten, heupklachten enzovoorts. Houdingstherapie is het één van de belangrijkste therapieën in het pakket. Het is ook één van de lastigst uitvoerbare voor lange termijn effect.

Marsman methode - PMMM

Aan de basis van de huidige Marsman methode - PMMM (Preferential movements and mass mechanics) staat de fysiotherapeut en manueel therapeut Jaap Marsman (1918-1992) die in de 70-er jaren van de vorige eeuw een eigen theorie ontwikkelde over beweging van het menselijk lichaam. In 1987 ontstond een splitsing in de toenmalige Marsman groep, waarbij één school de oorspronkelijke Marsman cursussen vervolgden (Manuele therapie Marsman). Een andere school ontwikkelde zich tot de huidige, en hier besproken, Marsman methode.