Oorzaken lage rugpijn

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hadden in 2017 meer dan 2 miljoen Nederlanders bekend bij de huisarts met klachten van rug en/of nek. Bij ongeveer een derde van de mensen geven de klachten beperkingen in het dagelijks leven. De kosten die hiermee gemoeid zijn (medische kosten, werkverzuim en meer) lopen in de miljarden euro's. Als we nou eens wisten wat de oorzaak van al die klachten is, en als we een goede behandeling hebben dan zou dat een enorme kostenbesparing geven.

Spit en ischias

Spit

Met spit wordt rugpijn in de lage rug of onderrug bedoeld. Overeind komen na zitten en liggen kan lastig zijn, evenals terugkomen na bukken. Er zijn veel ideeën over de oorzaak.

Rug en rugpijn: mythes en misverstanden

Over de rug en rugpijn gaan veel verhalen rond: de rug is zwak, er is slijtage, rust roest, het zit in mijn genen, als een therapie bij mijn buren helpt dan helpt het ook bij mij ... . Een aantal veel voorkomende misverstanden wil ik kort bespreken. Waarom? Als een idee zich vastzet in het gedachtengoed van een patiënt dan gaat hij/zij zich ernaar gedragen. En dat kan een averechts effect hebben op het herstel.

Versleten rug

‘Ik heb een versleten rug of een versleten wervel en dan is er niks meer aan te doen', hoor ik verschillende mensen zeggen. Dan word ik nieuwsgierig en vraag wat er precies met slijtage bedoeld wordt. Want daar hangt vanaf of er inderdaad niks aan te doen is. Er zijn verschillende vormen van slijtage, elk met zijn eigen eigenschappen. Een korte toelichting.

Bukken, bukken en nog eens bukken

Staand vooroverbuigen met gestrekte knieën is meer belastend voor de lage rug, dan met gebogen knieën. Waar? Meestal niet waar! Bij berekeningen van de belasting van de lage rug maakt het niet veel verschil. Wel is er verschil als de (lage) rug zelf in een buigstand komt. Wat er dan gebeurt is dat de rugspieren verlengen. En een verlengde spier kan minder kracht uitoefenen.