Oefening bij spit en ischias

Het is u in de rug geschoten en u kunt geen kant meer op. Wat nu? Soms is een paar dagen liggen voldoende om daarna weer in de benen te komen. Letterlijk, want beweging is belangrijk om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Pijnstillers kunnen ook tijdelijk helpen maar verschilt van persoon tot persoon. Mocht u op zoek gaan naar een veilige oefening ter verbetering van de klachten, dan kunt u hier eens verder kijken al is succes ook nu niet altijd gegarandeerd. 

Behandeling van lage rugpijn

Typ in op internet: behandeling van lage rugpijn en u ontvangt honderdduizenden hits. Als u een aantal sites leest dan ziet u hoeveel soorten behandeling bestaan. En ook dat er zoveel verschillende ideeën bestaan over de beste behandeling. Het is zeker waar dat de behandeling van rugpijn niet bestaat. Maar hoe te kiezen uit de veelheid van aanbod, wat is voor u het meest geschikt?

Oorzaken lage rugpijn

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hadden in 2017 meer dan 2 miljoen Nederlanders bekend bij de huisarts met klachten van rug en/of nek. Bij ongeveer een derde van de mensen geven de klachten beperkingen in het dagelijks leven. De kosten die hiermee gemoeid zijn (medische kosten, werkverzuim en meer) lopen in de miljarden euro's. Als we nou eens wisten wat de oorzaak van al die klachten is, en als we een goede behandeling hebben dan zou dat een enorme kostenbesparing geven.

Spit en ischias

Spit

Met spit wordt rugpijn in de lage rug of onderrug bedoeld. Overeind komen na zitten en liggen kan lastig zijn, evenals terugkomen na bukken. Er zijn veel ideeën over de oorzaak.

Hernia en klachten

Hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Op een MRI- of CT-scan is dit te zien, op internet zijn diverse voorbeelden te vinden. Let op: veel mensen hebben een hernia, bijvoorbeeld bij de 60+ ers heeft meer dan 60% iets wat op een hernia lijkt. Wat opvalt is dat de meeste mensen geen klachten hebben. Wanneer ontstaan er wel klachten? Als de hernia drukt tegen een zenuw, of als de hernia lekt of knapt. Rugpijn en/of beenpijn kunnen het gevolg zijn (bij een nekhernia: nekpijn en/of armpijn).