Spit en ischias

Spit

Met spit wordt rugpijn in de lage rug of onderrug bedoeld. Overeind komen na zitten en liggen kan lastig zijn, evenals terugkomen na bukken. Er zijn veel idee├źn over de oorzaak.

Scheef staan bij rugpijn

Het schoot in de rug en sindsdien sta je scheef. Een bijzonder lastige situatie. Door de pijn is al weinig activiteit mogelijk en door het scheef staan gaat dat ook nog eens zeer onhandig. Waar komt dat scheve vandaan en wat kan er aan gedaan worden?

Oefening bij spit en ischias

Het is u in de rug geschoten en u kunt geen kant meer op. Wat nu? Soms is een paar dagen liggen voldoende om daarna weer in de benen te komen. Letterlijk, want beweging is belangrijk om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Pijnstillers kunnen ook tijdelijk helpen maar verschilt van persoon tot persoon. Mocht u op zoek gaan naar een veilige oefening ter verbetering van de klachten, dan kunt u hier eens verder kijken al is succes ook nu niet altijd gegarandeerd. 

Oorzaken lage rugpijn

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hadden in 2017 meer dan 2 miljoen Nederlanders bekend bij de huisarts met klachten van rug en/of nek. Bij ongeveer een derde van de mensen geven de klachten beperkingen in het dagelijks leven. De kosten die hiermee gemoeid zijn (medische kosten, werkverzuim en meer) lopen in de miljarden euro's. Als we nou eens wisten wat de oorzaak van al die klachten is, en als we een goede behandeling hebben dan zou dat een enorme kostenbesparing geven.

Pijnstillers bij lage rugklachten

Veel mensen gebruiken bij lage rugpijn pijnstillers. Een aantal zijn vrij verkrijgbaar en verscheidene alleen op doktersvoorschrift. Ook deze laatste zijn echter niet onschuldig: in 2007 overleden in Nederland 540 mensen aan het gebruik van pijnstillers. Als ze dan toch gebruikt moeten worden, welke is dan aan te bevelen?