Spit en ischias

Spit

Met spit wordt rugpijn in de lage rug of onderrug bedoeld. Overeind komen na zitten en liggen kan lastig zijn, evenals terugkomen na bukken. Er zijn veel ideeën over de oorzaak.

Een theorie is dat er een beetje schade in een tussenwervelschijf is ontstaan door vaak bukken en buigen. Een andere opvatting is dat er kramp in de lage rugspieren is door overbelasting, bijvoorbeeld bij voortdurende spierspanning vanuit een ongunstige werkhouding. Nog een theorie gaat ervan uit dat beenlengteverschil de klachten geeft. Voor geen van deze theorieën is overtuigend bewijs gevonden. Spit verdwijnt bijna altijd vanzelf binnen een paar dagen tot een paar weken zonder therapie. Belangrijk is om, zodra dat kan, te bewegen. Soms helpen pijnstillers. Als de klachten langer dan 3 weken duren, of steeds meer toenemen, kan het verstandig zijn om deskundige hulp te zoeken.

Ischias

Ischias is een schietende pijn vanuit de lage rug een been in. De naam komt van een dikke zenuw, de nervus ischiadicus, die vanuit de lage rug, via de bil langs de achterzijde van het been loopt. Deze zenuw zit soms klem door een hernia, spierkramp in de bil of iets anders. Vaak is ischias een uitbreiding van spit: lage rugklachten mét schietende pijn in het been. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf. Belangrijk om op te letten is: wegvallen van gevoel zoals doofheid in het kruis of bij de enkel/voet, wegvallen van kracht zoals niet meer goed op de tenen of hakken kunnen lopen. In deze situaties, evenals bij hevige pijn, is het raadzaam snel deskundige hulp te zoeken.

Zie ook artikelen over:

 

 

Bronnen
Tulder MW van, Koes BW. Low back pain and sciatica. Clinical Evidence 2001;772-789.
McIntosh M, Hall H. Low back pain (acute). Clinical Evidence 2011.